Diagnózerek tervezése és megvalósítása operátori eljárásokkal vezérelt rendszerekre


Jelentkezni lehet: Hangos Katalin egyetemi tanárnál
(e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )


Igen sok gyakorlatban működő ipari folyamatot a kezelőszemélyzet (operátorok) és/vagy az automatika által végrehajtott diszkrét vezérlési lépésekkel működtetnek. A lépések végrehajthatóságának feltételeit, soros és/vagy párhuzamos végrehajtási módját és az időzítéseket a diszkrét eseményű rendszermodellek családjába tartozó Petri hálókkal írjuk le. Sajnos azonban a leírás a legtöbb esetben csak a hibamentes végrehajtás módjára tér ki, és nem rögzíti azt, hogy mi a teendő hiba esetén, és persze azt sem, hogyan vehető észre a hibás működés.

A diagnózer egy olyan másik, az eredeti diszkrét eseményű rendszerhez kapcsolt és tervezett másik diszkrét eseményű rendszer, amely képes felismerni az eredeti rendszer hibaállapotait és/vagy hibás működési módjait.

A munka során a szakirodalom áttekintése után konkrét hibaállapotokkal rendelkező folyamatrendszerek operátori eljárásaihoz tervezünk színezett Petri háló alakú diagnózereket, amelyeket alkalmas eszközön (pl. CPNTools) meg is valósítunk. A tervezett diagnózerek tulajdonságait és hatékonyságát elméleti eszközökkel és szimulációval is vizsgáljuk.

Maximális létszám: 1 fő

Kulcsszavak: hibadiagnosztika, diszkrét eseményű rendszerek, Petri hálók

Keresés a honlapon