IoT: egyszerű, nyílt és szabványos alapokra épülő felhőcsatlakozás

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }

IoT: egyszerű, nyílt és szabványos alapokra épülő felhőcsatlakozásAz IoT (Internet of Things) fejlett kommunikációs csatornákat igénylő koncepció, melynek célja a modern ipari megoldások hatékonyabbá tétele.

A folyamatos és biztonságos termelés fenntartása érdekében az iparban is egyre inkább elvárás, hogy a termelő gépek ne csak egymással horizontálisan – a termelési folyamat zavartalan működése érdekében – legyenek képesek kommunikálni, hanem vertikálisan is, automatizálva ezzel az adatgyűjtési folyamatot a vállalatirányítási rendszer és egyéb diagnosztikai és beavatkozó szoftverek számára.

Ha a kommunikáció, az adatok cseréje már adott, a hatalmas mennyiségű adatot elemezni is kell. Ez megvalósítható közvetlenül a megmunkálást végző gépen valós időben a kinyert adatok továbbításával az ERP rendszer felé (ahol később részletes statisztikák, elemzések készíthetők), vagy a felhőalapú adattároló rendszer felhasználása révén.

Mivel a PC-alapú vezérlési technológiák univerzálisan alkalmasak a szokásos vezérlési műveletek körén túlmenő feladatok – például a nagy adatmennyiségek (Big Data), az adatbányászat vagy az állapotfelügyelet – kezelésére is, fontos szerephez jutnak a korszerű automatizálási projektekben.A hallgató feladata elméleti és gyakorlati részből áll:

  • Elméleti rész: az IoT-koncepció feltérképezése, a benne rejlő lehetőségek feldolgozása és ismertetése, az IoT-ben használt kulcsszavak (Big Data, Cloud Computing, Self Optimalisation, Internet of Services stb.) és protokollok (MQTT, AMQP) megismerése, rendszerezése és dokumentálása.

  • Gyakorlati rész: a gyártó (Beckhoff) folyamatosan bővülő IoT hardver- és szoftverpalettájának megismerése és gyakorlati alkalmazása.

 

A téma önállóan is feldolgozható, vagy összevonható az alábbi témákkal:

  • Valós idejű CNC-szoftver alkalmazás fejlesztése PC-alapú vezérléshez

  • Termékmegmunkáló és tesztelőrendszer megvalósítása XTS lineáris szállítórendszerrelElvárások:

  • PLC alap- és programozási ismeretek

  • angol nyelvtudás

  • IT-ismeretekLétszám: 1 fő, témaösszevonás esetén maximum 3 fő

Keresés a honlapon