Kereslet oldali menedzsment

A téma az energiapiac, illetve a villamos energiaelősztó hálózat kereslet oldali befolyásolását (demand side management, DSM) , valamint a felhasználói fogyasztás előrejelzés problémakörét járja körül.

Háztartási eszközök optimális ütemezése

Egyszerű, jellemzően elsőrendű dinamikával rendelkező háztartási gépek (hűtőszekrény, fagyasztószekrény, vízmelegítő, klíma) költség és/vagy energiaoptimális ütemezése felírható egy optimális ütemezési feladatként, ahol a logikai értékő optimalizálási változó a berendezés be/kikapcsolt állapota. Ez a feladat kiterjeszthető olyan energiapiaci környezetre is, ahol a villamos nergia ára óránként változik, de egy napra előre ismert (day-ahead-market, DAM).

 huto

A fenti problémára  az alábbi folyóiratcikkben modell prediktív üütemezési problémaként fogalmaztuk meg és javasoltunk rá egy heurisztikus optimalizáció alapú megoldást.

Lakossági prosumerek flexibilitásának előrejelzése

A téma lényege, hogy az egyre elterjedtebb, háztartási méretű (jellemzően szolár) kiserőművel rendlkező lakossági fogyasztók termelési-fogyasztási profiljuk alapján megbecsülhető-e, hogy az energiafogyasztást és/vagy termelést mekkora mértékben tudják befolyásolni a szolgáltató esetleges rugalmassági igényének kielégítése céljából. A rendszer elemei a naperőmű, a hőenergia alapú háztartási fogyasztók (elektromos fűtés, vízmelegítő), valamint egy akkumulátortelep.

flex