Szolár termelés előrejelzés

A megújuló energiaforrások egy részének a nagy hátránya a hagyományos erőművekkel szemben, hogy időjárásfüggők, és így nehezen szabályozható és tervezhető a termelésük. Ilyen energiaforrások főként a nap- és szélenergia, hiszen éjjel nem süt a nap, szélcsendben pedig nem forog a szélkerék. Az egyik megoldás a megtermelt többletenergia eltárolása és mikor nem áll rendelkezésre elég megújuló energia az eltárolt energiával lehet pótolni. Ennek megvalósításához azonban nagy kapacitású energiatárolókat szükséges kiépíteni, amik nagy helyet foglalnak, költségesek, és folyamatos karbantartást igényelnek.

Akkumulátorok hőmérsékletfüggő modellezése, becslése és optimális töltése

A lítium-ion akkumulátorok mindennapjaink népszerű energiaforrásai magas energiasűrűségük, alacsony önkisülésük és könnyű súlyuk miatt. A hordozható elektronikus eszközök (mobiltelefonok, laptopok), a háztartási elektronika, az elektronikus eszközök és az elektromos járművek valamilyen típusú lítium-ion akkumulátorral működnek.

Kereslet oldali menedzsment

A téma az energiapiac, illetve a villamos energiaelősztó hálózat kereslet oldali befolyásolását (demand side management, DSM) , valamint a felhasználói fogyasztás előrejelzés problémakörét járja körül.