Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

egyetemi tanár

Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar,

Vilamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Telefon: +36-88-624-000, 6206

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

cím: Pannon Egyetem, VIRT

8200 Veszprém, Egyetem u. 10.

Sikné Dr. Lányi Cecília 1984-ben végzett a József Attila Tudományegyetem programtervező matematikus szakán, majd 1988-ban matematika tanár diplomát szerzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán.  1993-ban Dr. Univ. fokozatot szerzett a Veszprémi Egyetemen, 2000-ben PhD fokozatot, illetve 2017-ben habilitált a Pannon Egyetemen. Szoftvertervezőként és egyetemi docensként dolgozott a Pannon Egyetemen. Jelenleg oktatott tárgyai közé tartoznak: Virtuális valóság és alkalmazása, felhasználói interfészek tervezése, számítógépes grafika a mérnökinformatikus hallgatóknak. A PhD és mesterképzéses hallgatók témavezetése. Munkássága nagy hatással van a fogyatékkal élő gyermekek és mentális problémákkal küzdő páciensek rehabilitációjában.

Számos kitüntetésben részesült, a legfontosabb közülük

  • „Mestertanár” kitüntetés, melyet 2001-ben kapott az Oktatási Minisztériumtól
  • „Diamond-Award”, melyet az “Association for the Advancement of Assistive Technology in Europe” nemzetközi szervezettől kapott 2015-ben a segítő technológiák előmozdításában végzett kiemelkedő munkájáért;
  • „King Salman Award for Disability Research” díj, melyet a King Salman Center for Disability Research kuratóriumának döntése alapján kapott a Szaud Arábiában 2018-ban.

1997-től több mint 200 BSc és MSc hallgató szakdolgozatának és diplomamunkájának volt a témavezetője. A hallgatói is számos kitüntetésben részesültek.

Több mint 400 referált cikket és konferenciaanyagot publikált, meghívott szerkesztőként dolgozott több neves folyóiratnál és könyvnél. Kutatási területe a virtuális valóság, multimédia, ember-számítógép interakció és az univerzális tervezés.