Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Kutatási hírek

A Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék 2023.05.31. (szerda) 14 órakor tanszéki szemináriumot tart

"Csoportszemélyiség" kialakulása: Új eredmények transzformeres "észlelt személyiségjellemzők" becslése segítségével

címmel.

Előadó: Fodor Ádám, PhD hallgató (ELTE IK, Mesterséges Intelligencia Tanszék)

A szeminárium helye: Pannon Egyetem, I épület, II. emelet, 214. terem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

      Meghívó

A Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

2023.05.03. (szerda) 14 órakor tanszéki szemináriumot tart

„DOS – WINDOWS - SPACES: A Virtuális Valóság Evolúciója”

címmel.

Előadó: Prof. Dr. Baranyi Péter D.Sc., PE

A szeminárium helye: Pannon Egyetem, I épület, II. emelet, 214. terem

Az előadás témája:

„Nagyon hasonló átmenet zajlik majd le várhatóan a WINDOWS és SPACES (3D felületek, virtuális terek) alapú operációs rendszerek közötti átmenet folyamán, mint a DOS-WINDOWS közötti átmenetében lezajlott. A DOS szinte kizárólag írás-olvasás alapján kommunikált a felhasználóval. A WINDOWS viszont már színeket, képeket, ikonokat használ és ezzel egy másik, a vizuális kortexet aktiválja az agyban. Többek között ez vezetett ahhoz, hogy a felhasználók teljesítménye jelentősen megnövekedett.

A SPACES a 3D megjelentéssel a parietális lebenyt aktiválja, ami elsősorban felel a memorizálásért és átlátásért. Így a felhasználók jelentősen nagyobb teljesítménnyel tudnak 3D virtuális terekben dolgozni. Az előadás ennek részleteit fogja bemutatni.”

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dr. Fodor Attila

tanszékvezető

"Új technológiákkal, új tartalmakkal a jövő digitális transzformációja felé."

A HUNGARNET Egyesület a Neumann Technológiai Platform és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat együttműködésével immár 32. alkalommal rendezi meg 2023. április 12–14. között a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP-ot. A rendezvény befogadó házigazdája ezúttal a Pannon Egyetem. 

A rangos konferencián több oktatónk is tart előadást, a részletes program itt található: https://nws.comp-rend.hu/program/

 

 

Az autóipari munkákról és a mobilitás átalakulásáról is szó esett a Mérnök tavasz címmel tartott rendezvényen március 30-án, a Kossuth utcán. Délelőtt 11 órától folyamatosan érkeztek a helyi érdeklődők a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem közös standjához a belvárosban. A programot az elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkozó thyssenkrupp és a Pannon Egyetem szervezte közösen. Naszádos László, a thyssenkrupp veszprémi mérnökirodájának vezetője elmondta, két éve vannak jelen Veszprémben, és a rendezvénnyel igyekeztek bemutatni tevékenységüket a helyieknek azzal a nem titkolt céllal, hogy új kollégákat is toborozzanak. A rendezvényen két tesztautó is megtekinthető volt, amelyek segítségével megismertették fejlesztési tevékenységüket, valamint néhány olyan elektronikát is bemutattak, amelyeket a társaság fejleszt. 

Délután kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen az önkormányzat képviseletében Porga Gyula polgármester, míg a Pannon Egyetem részéről Fodor Attila, az intézmény műszaki informatikai karának dékánhelyettese vett részt. Az eseményen a K+F tevékenységről, valamint a város, a cég és az egyetem közötti kapcsolatról is szó esett. 

 

Az MTA új doktorait köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémia Székházában 2023. március 28-án. Nyolcvankét kutató nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet.

Az Akadémia új doktorai között köszönthetjük Sikné dr. Lányi Cecília egyetemi tanárt. Az MTA doktora címhez szívből gratulálunk!

Sikné Lányi Cecília akadémiai doktori értekezésében azt a kérdéskört vizsgálta, hogy a weboldalak, illetve virtuális környezetek fejlesztésénél gyakran elhanyagolják a vizuális akadálymentességre való törekvést, pedig a felhasználók majd 10%-a tekinthető valamilyen szempontból akadályozottnak. Kutatásai során azt vizsgálta, hogyan torzulnak a virtuális világok képei a valóságosakhoz képest, illetve hogyan lehetne a virtuális környezeteket minél szélesebb körben jól használhatóvá tenni. Mérések alapján megállapította, hogy a képregénykészítők és a játékfejlesztők nem valósághű színeket használnak, és ez befolyásolja a rögzült színeinket (az ún. memóriaszíneket). Kimutatta, hogy a játékfüggő és a nem játékfüggő egyetemisták memóriaszínei jelentősen eltérnek. Vizsgálta a rehabilitációs játékok és az egyetemi weboldalak színkezelését különféle színtévesztési problémák szempontjából. Összegyűjtötte a magyarországi felsőoktatási intézmények honlapjain előforduló leggyakoribb akadálymentességi problémákat a színhelyes tervezés szempontjából, majd kidolgozott egy 12 pontból álló egyszerűsített szempontrendszert a weboldalak akadálymentességi problémáinak enyhítésére. Megalkotta a készségfejlesztő és a rehabilitációs célú játékok személyre szabhatóságának tervezési követelményeit és tesztelési módszerét is.