Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén a HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság GINOP_Plusz-2.1.1-21-2022-00120 A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése című projektje 599,15 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projektben a Hofeka – Elektromos Ipari és Kereskedelmi Kft. konzorciumi partnere a Pannon Egyetem.

A projekt célja az új világítástechnikai trendeknek, és korunk kihívásainak megfelelő LED világítótest fejlesztése, gyártása. A projekt részeredményei a köz- és díszkivilágításban, aluljáró és csarnokvilágításban jelennek meg, így az egész társadalom élhető, fenntartható jövőjét szolgálják. A projekt során megszerzett tudásanyag és innovációs képesség az egyéb LED alapú világítástechnikai megoldásokban, valamint az egyetemi oktatásban, szakember utánpótlás képzésben is hasznosítható. 

Az adott működési körülmények közötti, egyes világítótest egyedekre kellő pontosságú élettartam előrejelzést szolgáltató modellt a Pannon Egyetem Fény- és Színtan Kutatólaboratóriumában fejlesztik. A Hofeka Kft. modern, kétszintes csarnokában találhatók a műszaki és mérnöki munkaállomások. A műszaki részlegen korszerű világítástechnikai és villamos labor, valamint IP vizsgáló áll rendelkezésre. A Hofeka Kft. házon belüli gyors teszteszköz fejlesztést valósít meg a teljes világítótest szintjén, tervezéshez, szimulációhoz, laboratóriumi vizsgálatokhoz. A projekt megvalósulásának helyszínei: Nagytarcsa és Veszprém.

A projekt részeredményei a köz- és díszkivilágításban, aluljáró és csarnokvilágításban jelennek meg, így az egész társadalom élhető, fenntartható jövőjét szolgálják. A projekt során megszerzett tudásanyag és innovációs képesség az egyéb LED alapú világítástechnikai megoldásokban, valamint az egyetemi oktatásban, szakember utánpótlás képzésben is hasznosítható

 A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A projekt tervezett befejezése. 2025. február 28.