Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Az MTA új doktorait köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémia Székházában 2023. március 28-án. Nyolcvankét kutató nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet.

Az Akadémia új doktorai között köszönthetjük Sikné dr. Lányi Cecília egyetemi tanárt. Az MTA doktora címhez szívből gratulálunk!

Sikné Lányi Cecília akadémiai doktori értekezésében azt a kérdéskört vizsgálta, hogy a weboldalak, illetve virtuális környezetek fejlesztésénél gyakran elhanyagolják a vizuális akadálymentességre való törekvést, pedig a felhasználók majd 10%-a tekinthető valamilyen szempontból akadályozottnak. Kutatásai során azt vizsgálta, hogyan torzulnak a virtuális világok képei a valóságosakhoz képest, illetve hogyan lehetne a virtuális környezeteket minél szélesebb körben jól használhatóvá tenni. Mérések alapján megállapította, hogy a képregénykészítők és a játékfejlesztők nem valósághű színeket használnak, és ez befolyásolja a rögzült színeinket (az ún. memóriaszíneket). Kimutatta, hogy a játékfüggő és a nem játékfüggő egyetemisták memóriaszínei jelentősen eltérnek. Vizsgálta a rehabilitációs játékok és az egyetemi weboldalak színkezelését különféle színtévesztési problémák szempontjából. Összegyűjtötte a magyarországi felsőoktatási intézmények honlapjain előforduló leggyakoribb akadálymentességi problémákat a színhelyes tervezés szempontjából, majd kidolgozott egy 12 pontból álló egyszerűsített szempontrendszert a weboldalak akadálymentességi problémáinak enyhítésére. Megalkotta a készségfejlesztő és a rehabilitációs célú játékok személyre szabhatóságának tervezési követelményeit és tesztelési módszerét is.