Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Laborvezető

Hangos Katalin, DSc, egyetemi tanár
Tel: 06-88-624-607
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kutatólaboratórium tevékenysége

A kutatólaboratórium a rendszer- és irányításelmélet, a villamosmérnöki tudományok, az energetika, valamint a mesterséges intelligencia interdiszciplináris kérdéseivel foglalkozik az alábbi fő kutatási témák szerint:

1. Komplex rendszerek intelligens diagnosztikája

Az összetett nagyméretű ipari rendszerek diagnosztikája csak több, egymást kiegészítő, de heterogén információforrásra alapozva végezhető el. Ezen túlmenően a nagy méret és komplexitás, valamint a diagnosztikai információk jelentős részének heurisztikus volta a diagnosztikai algoritmusok nagy algoritmikus bonyolultságát eredményezi. A fenti jellemzők miatt a komplex ipari rendszerek diagnosztikájára modell alapú intelligens, vagy diszkrét eseményű rendszermodelleken (pl. Petri hálókon) alapuló módszereket szoktak alkalmazni. Az alábbi résztémák köré csoportosulnak kutatásaink (részletesebben lásd Modell Alapú Diszkrét Diagnosztika kutatási téma):

 • Hibaesemények detektálása és azonosítása folyamatbányászati eszközökkel,
 • Megbízhatósági (FMEA és HAZOP) analízis alapú diagnosztikai módszerek,
 • Az elérhetőségi gráf analízisén alapuló módszerek

2. Energetikai, villamos és kvantumrendszerek analízise, identifikációja és irányítása

A nemlineáris és sztochasztikus rendszerek állapot- és paraméterbecslése egy napjainkban intenzíven kutatott terület, amelynek elméleti nehézségein és szépségén kívül számos gyakorlati alkalmazása is van. A kutatások az alábbi résztémák köré csoportosíthatók.

 • Komplex, megújuló energiaforrásokat is tartalmazó villamos hálózatok kutatása.
  Kutatásaink célja olyan módszerek és eljárások kifejlesztése, amelyekkel optimálisan elvégezhető a megújuló energiaforrások hálózatba integrálása, villamos generátorok és járműipari akkumulátorok optimális üzemeltetése a nemlineáris rendszer- és irányításelmélet eszköztárát felhasználva.
 • Pozitív polinomiális (reakció-kinetikai és kvázipolinom) rendszerek nemlineáris analízise, identifikációja és irányítása.
  Ezen a területen algebrai és gráfelméleti módszereket dolgoznak ki a pozitív polinomiális rendszerek strukturális stabilitásának vizsgálatára, és ezek alapján statikus és dinamikus polinomiális típusú stabilizáló visszacsatolásokat és visszacsatolás struktúrákat dolgoznak ki. Az eredményeket nagyméretű biokémiai reakcióhálózatok, valamint energetikai és mechatronikai rendszerek irányí-tásának tervezéséhez használják.
 • Kvantumrendszerek állapot-, és paraméterbecslése.
  A kvantummechanikai rendszerek rendszer-, és irányításelméleti megközelítése komoly kihívásokat tartogat a mérnökök számára, hiszen a kvantummérés egy valószínűségi jellegű művelet és ezért a kvantumrendszerek speciális sztochasztikus rendszerek. Kutatásainkban konvex optimalizálási módszereket alkalmazunk a kvantum információ átviteli csatornák paramétereinek becslésére, és a paraméterbecsléshez szükséges mérési körülmények kísérlettervezésére.

Válogatott publikációk

 • Balló, G. & Hangos, K.M. (2012), "Convex Optimization-Based Parameter Estimation and Experiment Design for Pauli Channels", IEEE Transactions on Automatic Control. Vol. 57(8), pp. 2056-2061.
 • Fodor, A., Magyar, A. & Hangos, K.M. (2012), "Control-oriented modeling of the energy-production of a synchronous generator in a nuclear power plant", Energy. Vol. 39, 135-145.
 • Görbe, P., Magyar, A. & Hangos, K.M. (2012), "Reduction of power losses with smart grids fueled with renewable sources and applying EV batteries", Journal of Cleaner Production. Vol. 34, pp. 125-137.
 • Hangos, K., Lakner, R. & Werner-Stark, A. (2012), "Modell alapú diagnosztika diszkrét módszerekkel Pannon Egyetem.
 • Hannemann-Tamás, R., Gábor, A., Szederkényi, G. & Hangos, K.M. (2013), "Model complexity reduction of chemical reaction networks using mixed-integer quadratic programming", Computers & Mathematics with Applications, Vol. 65, pp. 1575-1595

A kutatólaboratórium vezetőjének bemutatása

Hangos Katalin okleveles vegyész (ELTE TTK, 1976), okleveles programozó matematikus (ELTE TTK, 1980), az MTA doktora (1993), habilitált doktor (kémia tudomány, 1994, műszaki informatika, 2000). Jelenleg egyetemi tanár a Pannon Egyetemen, valamint tudományos tanácsadó az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet Folyamatirányítási Kutató Csoportjában.