Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Témavezető

Gerzson Miklós, CSc, egyetemi docens
Tel: 06-88-624-475
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A laboratórium tevékenysége

Hibaesemények detektálása és azonosítása folyamatbányászati eszközökkel. Technológiai folyamat megfigyeléséből származó mérési adatok és eseménysorozatok alapján folyamatbányászati eszközökkel elkészíthető az aktuális működést leíró speciális Petri-háló alakú modell. Kutatásaink egyik célja különböző mesterséges intelligencia alapú módszerek vizsgálata a modellek automatikus generálásának megoldására. További feladat a valós és a tervezett működést leíró modellek összehasonlítása, amely a gráfok szerkezetét összehasonlító algoritmusok segítségével végezhető el. A gráfok élsúlyozásának bevezetésével lehetővé válik az egyes állapotok bekövetkezési valószínűségének vizsgálata az elérhetőségi gráfon.

Megbízhatósági (FMEA és HAZOP) analízis alapú diagnosztikai módszerek

A megbízhatósági analízis az ipari gyakorlatban elterjedten használt táblázatos formájú eredményt szolgáltató módszercsalád, amellyel különböző meghibásodások, vagy mért jelekben tapasztalható eltérések okait és következményeit rögzítik. A kutatás célja olyan módszerek kifejlesztése, amellyel ezen információk számítógép-pel segített módon előállíthatók és karbantarthatók, valamint valós idejű diagnosztikára felhasználhatók.

A kutatásban hallgatók elsősorban az egyénileg konzultált tárgyak (projekt labor, mérnöki tervezés, szakdolgozat, TDK dolgozat) keretében vesznek részt.