Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Témavezető

Fodor Attila, egyetemi tanársegéd
Tel: 06-88-624-545
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Laborunk szerteágazó oktatási, kutatási, és projekt tevékenységet folytat, amely tartalmazza a klasszikus villamosmérnöki területeket. Munkatársaink a következő területekkel foglalkoznak: teljesítmény-elektronika, szabályozott villamos hajtások, megújuló energiaforrások, ipari gyártórendszerek, tesztberendezések tervezése és kivitelezése, és ipari kommunikációs rendszerek.

Oktatási tevékenység

A hallgatók gyakorlati tudást szerezhetnek az iparban használt villamos motorokról és generátorokról. A labormérések során a hallgatók megismerkedhetnek a napjainkban is használt hajtásokkal és azok beüzemelésének lépéseivel. A laboreszközök között megtalálhatók számos hajtástechnikával foglalkozó cég hajtás-technikai eszközei is (Lenze, ISEL, ABB, Siemens, Grundfos, stb.) Oktatási tevékenységünkkel a környékbeli ipari cégek alkalmazottainak is próbálunk segítséget nyújtani dolgozóik továbbképzésében, ilyen oktatás keretében méréstechnika és CAN kommunikáció témában tartottunk már több kurzust is.

Kutatási tevékenység

Munkatársaink leginkább energetika és villamos hajtások területén végeznek kutatásokat, melynek eredményeként évente több publikáció is megjelenik. A labor fontos feladatának tartja az utánpótlás nevelést is, melynek eredményeként az elmúlt években hallgatóink folyamatosan részt vesznek a Tudományos Diákköri Konferenciákon, melynek eddigi legjobb eredménye egy országos második helyezés lett.

Jelenlegi projekt tevékenység

Laborunk oktatói szerteágazó ipari kapcsolatokkal és referenciákkal rendelkeznek. Kutatás-fejlesztési projektjeink főbb területei: ipari automatizálás, laboratóriumi és gyártósori tesztberendezések tervezése és kivitelezése, energetikai kutatási projektek. A kollégáink által épített berendezéseket és kutatási eredményeket több ipari cég is eredményesen hasznosítja: Valeo, Visteon, EH-SZER (EON), Aqua-Terra, MVM, Flextronics, TDK Magyarország.