Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar
Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Projekt azonosító: Energia projekt (TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV - 2012-0072)
Projekt megnevezése:
Energia ellátó és hasznosító rendszerek korszerűsítésének és hatékonyabb üzemeltetésének tervezése és optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával
Döntéstámogató módszerek alprojekt
Időtartam:
2012.11.01. - 2015. 02.28.
Kapcsolattartó: Prof. Hangos Katalin

Tel: 06-88-624-607
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az alprojekt célja

Diszkrét módszereken alapuló döntéstámogató módszerek kifejlesztése és vizsgálata energiahatékony, megújuló energiaforrásokat és energia-tudatos fogyasztókat is tartalmazó energiaelosztó hálózatok üzemeltetési, diagnosztikai és karbantartási feladataira.

Elért eredmények

Rendszerszintű karbantartás-ütemezés.  Hierarchikus ütemezési feladatok félig online eseteit (alacsony hierarchiájú munkák összhossza ismert; mindkét hierarchia esetén ismert az összhosszúság; illetve az alacsony hierarchiájú munkák összhossza ismert és egy puffer is használható) vizsgáltuk meg és optimális algoritmusokat dolgoztunk ki ezekre. Színezett Petri háló alalpú diagnosztika. Meghibásodás detektálási és  azonosítási célra kidolgoztuk a diszkrét eseményű energetikai rendszerek színezett, időzített Petri háló modelljét és a modell előfordulási gráfját előállító algoritmust. A diagnosztika a valószínűségi élsúlyokkal is ellátott előfordulási gráf bejárásán alapul.

Kooperatív ütemezési algoritmusok. Kifejlesztettünk egy többcélú általános ütemező algoritmust. Ezen túlmenően ágens alapú, akkumulátor bankot kiszolgáló robotok útvonaltervezésére szolgáló eljárást dolgoztunk ki, ahol az ágensek kommunikációjának módszereit is meghatároztuk.

Veszély-elemzési (HAZID) információkat alkalmazó diagnosztika. A módszert kiterjesztettük eseményekre, és diagnosztikai következtető eljárásokat dolgoztunk ki. Hierachikus dekompozíciós módszert javasoltunk az időbélyeggel kiegészített kiterjesztett HAZID táblázatokra, és a diagnosztikai következtető eljárást alkalmassá tettük az ilyen dekomponált táblázatokon való következtetésre is.